måndag 27 september 2010

Din toalett och Stockholms Vatten

Citat Stockholms Vatten ;
"Varje vecka kastas 32 000 kilo skräp, som hamnar i reningsverken. Detta skräp ar för blött för att användas till något samhällsnyttigt och deponeras därför på stadens sophögar. Med gemensamma krafter kan vi förhindra att sopberget växer."

Jag har varit på visning på Henriksdals avloppsreningsverk och fått se vad som hamnade där !

I toalettstolen skall endast hamna 3 saker ; kiss, bajs och toalettpapper. Ej varken hushållspapper eller Dagens Nyheter !

De flesta storvaruhusen har speciella sopkärl som man skall ha i badrummet. De skall helst vara av återvinningsbar plast. Det är så lätt annars att skräp hamnar i toalettstolen, då man använder vissa produkter som bomull, topsar och dylikt i badrummet. Med enkla medel kan vi tillsammans skapa bättre förutsättningar för miljön.

Följ med på vattnets resa genom vår stad på http://www.stockholmvatten.se/

Kan mitt läkemedel skada miljön ?

Om läkemedel kastas i soporna eller spolas ned i toaletten kan de så småningom hamna i naturen. Men även läkemedel som används kommer ut i våra avlopp eftersom läkemedel lämnar kroppen med urinen och avföringen. De når då reningsverk samt ibland också vattendrag och grundvatten. Det finns inte ännu någon bra metod att rena avloppsvatten från läkemedel. Det är inte heller bra att läkemedel fastnar i avloppsslammet eftersom det ibland används som jordförbättringsmedel.

Detta kan vi göra ;

- Lämna alla överblivna mediciner till apoteket.
- Hämta inte ut mer läkemedel än det behövs för en behandling.
Apoteket har genomskinliga returpåsar att hämtas. Dit skall även inhalatorer och läkemelsinnehållande plåster lämnas in.


Vi Botkyrkabor är väl även måna om Stockholms vattenreservoar, Bornsjön !

Källor ; Stockholms Vatten AB, Frågor och svar om hur läkemedel påverkar vår natur - stockholms läns landsting och apoteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar